Vi på Skånemat tycker förstås att närproducerad mat från Skåne med bra skånska råvaror är den bästa maten. Men det finns även andra bra alternativ. Det kan ibland vara svårt eller tidskrävande att få tag i alla råvaror man vill ha. Om de dessutom ska vara just Skånska och närproducerade kan det bli ett riktigt projekt. Och ibland har man kanske inte den tiden som krävs. Eller orken. Eller vill helt enkelt prioritera något annat. Då föreslår vi att man testar att beställa hem en matkasse från något matkasseföretag. Du kan jämföra olika matkassar för att se vilken som passar dig bäst på Matkasse.nu. Vi staplar upp argumenten för att beställa hem en matkasse nedan så kan du själv ta ställning till vad du tycker om konceptet!

  • Den första fördelen som många påpekar är recepten. Många utav matkassarna kan man välja att köpa med recept direkt. Antingen för hela veckan eller bara för den måltiden. Du slipper alltså både fundera ut vad du ska laga, du har ett färdigt recept, och du slipper försöka komma på och komma ihåg ingredienser till ett recept – du får allt levererat.
  • Nästa fördel som ofta nämns är variationen. I ett hushåll vänjer man sig ofta vid en viss sorts mat. Vissa recept som återkommer gång på gång. Ibland kollar man upp något nytt, men ofta återkommer de recept som man kan bäst. I och med en matkasse med bifogat recept får man en mer varierad meny där man ”tvingas” prova lite omväxlande mat.
  • Den tredje fördelen är egentligen den mest självklara; bekvämligheten. Du slipper gå ut och handla. Du slipper lägga tid på det och kan alltså frigöra tid till annat. Du slipper slösa bensinkostnader (om du brukar åka bil). Och du slipper stressen av att handla i en affär med en massa andra människor, leta varor och köa.
  • Den fjärde fördelen är priset. Även om matkassar hem ofta är dyrare än att handla själv är det förhållandevis billigt för hemleverans. Och konkurrensen ökar vilket kommer att bidra ytterligare till lägre priser.

Det finns naturligtvis nackdelar också med matkassar hem. Vi menar inte att det är guds gåva till mänskligheten, men det kan vara både praktiskt och roligt. Kul att prova lite ny och varierad mat samtidigt som du frisätter tid till annat.