Som konsument är det inte alltid lätt att sålla sig bland vinsortimentet på Systembolaget. Man ser rad efter rad av prydligt uppställda flaskor och det man kom in för att köpa känns plötsligt svårare att hitta än man trott. Hur många olika sorters rödviner kan det egentligen finnas? Svaret är, som du säkert misstänker, väldigt många. Men så fort du lärt dig grunderna kommer även du att börja uppskatta variationen. Så lär dig grundreglerna och optimera din vinupplevelse!

När det kommer till att vässa sina vinkunskaper kan det vara bra att börja med att begränsa sig till en region i taget. Italien är en av världens mest berömda vinproducenter och har en gedigen historia att skryta med, så varför inte börja där? På http://www.vingruppen.se/Wineworld/Italienska-viner/ kan du läsa på lite om Italiens vinhistoria och även sålla bland deras beställningssortiment.

Begränsa dig för att lära dig urskilja

Stirra dig inte blind på de olika smakbeskrivningarna när du ska köpa ett vin, utan fokusera på andra saker förtst och främst. Om du nu har begränsat dig till italienska viner, kan du välja lite olika varianter. Bestäm dig till exempel för en specifik italiensk region du vill börja med, till exempel Toscana. De olika regionerna har sedan mindre distrikt som specialiserar sig på olika viner. På så sätt kan du få en stor variation och dessutom lära känna en druvas ”terroir”, nämligen den speciella smak som uppstår från den specifika jordmånen.

När du väl lärt dig ett distrikts typiska viner och smaker kan du jämföra med ett annat distrikt. Om du valde ett norditalienskt distrikt – ja, då kanske du kan prova sicilianska viner nästa gång?

Exempel på andra populära italienska vinregioner är:

  • Piemonte. Nordvästra Italien. Härifrån kommer bl.a vinerna Barolo, Barbaresco och Gattinara.
  • Veneto. Känt för sin Amarone, Valpolicella, Ripasso.
  • Toscana. Här finns regioner som specialiserar sig på exempelvis Sangiovese.

När du sedan lärt dig sålla lite, varför inte bjuda in några vänner till en liten enkel vinprovning. Jämför då tillsammans ett ungt Barolo mot ett åldrat, eller tre olika vinsorter från ett och samma lilla distrikt, och du har nu knäckt koden för att bli en riktigt kunnig vindrickare! Tänk på att servera vinerna i rätt temperatur och att lufta vinet innan! Servera med lite tilltugg; varför inte choklad?