Gäss med gässlingarAv alla skånska måltider så är nog Mårten Gås den mest kända. Den firas idag även i Tyskland och i Danmark, så det där om att Skåne är närmare kontinenten, det ligger det nog något i. Det är visserligen ett bra tag kvar till 10 november nu, som är den traditionella Mårtensafton i Sverige. Men för den som bor i Norrland (= inte Skåne) så kan det krävas lite förberedelser.

Men vem är då Mårten Gås, som man firar med att äta en stekt gås. Den man som man firar föddes år 316 i vad som idag är Szombathely i Ungern. Hans far var tribun i den romerska armén och Martin, som han kallas i sentida källor, blev även han soldat. Kristendomen var vid denna tid en tolererad religion, men inte så mycket mer. Martin lät döpa sig och blev placerad i Gallien.

Enligt legenden blev Martin biskop av staden Tours mot sin vilja. Han gömde sig bland gässen för att undkomma stadsborna, som ville göra honom till biskop, men gässen avslöjade honom genom att kackla. Som straff firar man Martins eller Mårtens afton genom att äta en gås. Konstigt nog är det framför allt i Sverige som han firas på detta sätt. I en del länder är han istället jultomte, och barnen får sina presenter 11 november.

Mårten Gås-menyn

Eftersom Skåne är före resten av världen firar vi dock Mårten redan 10 november, och då med svartsoppa, stekt gås och skånsk äppelkaka. Så här har menyn dock inte alltid sett ut. Fram till ungefär år 1850 åt man istället lutfisk, stekt gås och risgrynsgröt till efterrätt, men detta år lanserade en kock i Stockholm en uppdaterad variant, som är den vi i Skåne äter idag.

Alla vet ungefär vad som ingår i en skånsk äppelkaka, och alla kan gissa hur en stekt gås tillreds. Men vad är då svartsoppa? Det är en soppa gjord på buljong och blod, som smaksätts så att den smakar som ett mellanting mellan blodpudding och pepparkaksdeg. Detta uppnår man genom att tillsätta starkvin, sirap, nejlikor, ingefära eller vad man tycker passar. Precis som med pepparkakor finns det olika recept och kryddningar.