Varje landskap har sina specialiteter. När det gäller mat så kan man titta på varje landskap och se vilka rätter som är typiska i just det landskapet. Och med sådana typiska rätter så kommer också en historia bakom det hela. Falun blir naturligtvis hemstaden för Falukorv, som hörs på namnet, historien bakom korven kommer från Falu gruva och de oxar man använde nere i gruvan som arbetare. Dessa användes sedan till att göra korven. I Skåne har vi svartsoppan som görs av inget mindre än gåsblod, en tradition som firas varje år och historian bakom det ör minst lika intressant som falukorvens.

Den årliga gåsmiddagen startas alltid med en förrätt som heter svartsoppa, det är en maträtt med anor från renässans och har fått extra starkt popularitet i just Skåne. Gåsmiddagen firar högtiden Mårtensafton som är en hyllning till Mårten Gås. Den 10 november firas afton med svartsoppan till förrätt som är gjord på gåsblod och kryddor, sedan den traditionellt lagade gåsen för att sedan avsluta middagen med en Skånsk äppelkaka. Förut firades Mårtensafton i hela Sverige men just i Skåne har det tagit extra fäste, också Danmark och Tyskland firar högtiden. Vad med och diskutera Skånes mat på matprat. Andra rätter och livsmedel som är speciellt kända för just Skåne är:

  • Äpplen odlas det mycket av i Skåne och Österlen är känd för sina äppelgårdar, därför är det vanligt med musterier och den årliga äppelmarknaden i Kivik. Skånsk äppelkaka är speciell för landskapet.
  • Sparris trivs bra i Skåne och därför är det ett populärt inslag i matlagningen och de är störst på odling av sparris.
  • Fläsk har blivit ett signum för Skåne och är ett av de mest använda proteinet i Skåne. Fläsklägg och fläsksvål är något som de kan kalla sig experter på. Knaperstekt svål äts som snacks och föredras framför mycket annat.
  • Kål är populärt här och det är inte helt ovanligt att man blir serverad lätt sauterat kål tillsammans med långstekt grissida.

Vilt är inget som det förekommer mycket av i Skåne och i tidigt skede menade man att smaken inte var något för dem. Viltsmaker hittar man ju längre upp man åker i landet och i Skåne är det mest fläsk, gås och kalkon som föredras på matbordet. Är du intresserad av att få tips på nya recept med inspiration från Skåne så kolla in matklubbens recept.