Längtar du redan tillbaka till medelhavet, solen och den goda maten? Vänta då inte längre för denna mustiga gryta med underbara smaker och dofter från Grekland ta dig tillbaka till Medelhavets varma vindar. Blandade kryddor som kanel och kryddnejlika i en härlig kombination av rödvinsvinäger, syltlök och oregano.

Vill du laga en god höstmiddag? Här kommer ett recept som har cirka 2 timmars tillagningstid, men det är väl värt väntan. Men tänk alltså på att börja tillaga köttet i god tid, så att den får ordentligt med tid att stå och puttra (bara detta ska göras mellan 1-2 timmar). För att få grytan att bli mustig, utöver koktiden, så är tipset att köpa bra kött till exempel ekologisk högrev eller något annat som du föredrar.

Tillagning av köttet

Börja med att hacka 2 lök och 2 vitlök. Putsa och skär köttet i lagom bitar som du sedan bryner i olja, tillsammans med lök och vitlök. Stek tillsammans ett tag och häll därefter i en burk krossade tomater och vatten, så att köttet täcks. Skumma av slaggprodukter. Lägg sedan i 2 buljongtärningar, lagerblad, salt, peppar, 2 tsk kryddnejlika, 2 msk rödvinsvinäger, kanelstången och 1 tsk socker, rör om. Du kan även använda dig av färska örter, exempel oregano. Låt småkoka på lagom värme under lock mellan 1 – 2 timmar eller tills köttet blivit tillräckligt mört. Smaka av. Syltlöken läggs i när grytan har kokat klart.

Klyftpotatis

Medan grytan puttrar så förbereder du tillbehören och grytan kan ätas med klyftpotatis, potatismos, ris eller kokt potatis. Förslagsvis väljer du klyftpotatis och för att tillaga den behöver du sätt ugnen på 225° C. Skölja och tvätta potatisen, skära den i klyftor med skalet på och lägga den på en plåt och slår på en skvätt olivolja. Krydda sedan med salt eller örtsalt. För bästa resultat låter du den steka i ugnen i 20 till 25 minuter och även rör om lite då och då för att få den genomstekt. Det kan även vara smart att även vända på potatisen en gång under stektiden. Du ser att potatisen är färdig när klyftorna fått en fin gyllenbrun färg – du behöver alltså inte följa klockan till punkt och pricka, det kan både gå fortare och långsammare för potatisen att bli klar.

Serveringstips

Att bara servera potatis och gryta med kött i kan kännas lite torftigt, tipset är därför att servera med sallad till. Gott kan vara att blanda en grekisk sallad innehållande oliver och fetaost, skivad grekisk lantbröd och addera tzatziki till vilket är en kall yoghurtsås med pressad vitlök, riven gurka och olivolja. Recept på en god tzatziki finns till exempel hos Aftonbladet.