Av alla länder i världen ligger Sverige på en hög plats när det kommer till andel vinkonsumtion. Av vår totala alkoholkonsumtion är vinet lite av en stadig favorit, även om vi också älskar vår öl. Svenska vinimportörer vässar sitt utbud och i bland annat Skåne har man börjat odla vindruvor som man jäser vin av.   

Wineagency är en svensk vinimportör som bland annat varit med och sponsrat Stellagalan, ett arrangemang för att lyfta och hylla framstående kvinnor inom gastronomi (och vi på Skånemat.se kan stolt meddela att två skånska kvinnor fanns med bland de nio vinnarna). Idag lyfter vi svenska vinimportörer i ett inlägg och tar även upp det här med skånska viner.

Svenskarnas passion för vin

För svenskarna var vin något surt och krångligt i början av 1900-talet, många brukade blanda i en sked socker för att uthärda den ovana smaken av jäst druvsaft. På 70-talet vände dock våra smaklökar och började se storheten i vinerna. Vi reste till soliga länder och importerade stolt några flaskor rioja. Efter det har vår vinkonsumtion stadigt ökat för varje år, och idag kan vi inte motstå rött, vitt, rosé – och allt däremellan.

Där vi på 80- och 90-talet hade generellt låga kunskaper om viner, medan vi idag nördar ner oss allt djupare i italienska och franska distrikt. Även svenska distrikt börjar visa musklerna, som Skånes Kullahalvön som har blivit lite av en uppstickare bland svenska viner.

Man kan konstatera att de svenska vinimportörerna ställer betydligt högre krav på vinerna idag, och man är bättre på att nischa sina produkter och rikta sig till vissa målgrupper. Man erbjuder ekologiska viner i större utsträckning och kommer med bra inspirationstips för att lyckas med middagen.

Svenskarnas favoritviner verkar fortfarande vara:

  • Ljusa, torra viner
  • Mousserande i alla slag
  • Rosé till vår och sommar
  • Djupa röda viner
  • Ungdomliga lätta viner

Frågan är hur våra vinpreferenser kommer utvecklas i framtiden. Många menar att de klassiska vindistrikten utmanas när klimatet förändrar sig, och det sköra klimat som krävs för att man ska kunna tillverka champagne verkar utmanas av annat klimat. Men, så är det ju också därför vi pratar om bra och dåliga årgångar!