Nytt år, nya möjligheter – och såklart även nya mattrender. Under 2014 var det mycket prat om närodlat och ekologiskt, någonting som kommer att följa med in även i 2015. Förra året ploppade det även upp många footrucks, som serverade allt från tacos till pulled pork. Och på tal om pulled pork – det måste väl ändå ha varit 2014:s stora rätt?

Mindre kött men mer blomkål

För 2015 kommer pulled pork dock ta mindre plats. Vi kommer mest troligt att äta allt mindre kött, eftersom hälsotrenden (som fortsätter hålla oss i sitt grepp) menar på att för mycket kött kan vara dåligt för kroppen. Mindre kött kommer självklart leda till att vi istället äter mer grönsaker och någonting som spås vara riktigt hett detta år är faktiskt blomkål. Detta är även någonting som Dagens Nyheter har lyft fram i en artikel här. De har även lyft flera goda rätter man kan göra på blomkål, om man vill vara först med trenden. Bland annat kan du laga blomkål garam masala, rostad blomkål, tartelett på blomkål med havskräftor, blomkålssoppa med jordärtskockor och råwok med blomkål. Mycket gott och även väldigt nyttigt.

Utöver blomkål kommer trenden att göra egna recept att bli ännu större än vad den redan är. Detta år ska vi våga och inte vara rädda för att göra fel. Den som lyckas med sitt egna recept lär mest troligt även göra reklam för den på sociala medier, och så kommer trenden att spridas ännu mer. Vi tror även att det 2015 kommer bli ännu fler middagar som är arrangerade som ”Halv åtta hos mig”.

Obs. Kan du verkligen inte hålla dig undan köttet är det här receptet mycket rekommenderat: råbiff med picklad blomkål. Se ett klipp från ”mitt köp” här nedan så får du veta hur det tillagas. Det är otroligt gott!